Kamer wil jihadstrijders harder aanpakken

De Tweede Kamer wil dat jongeren die naar Syrië vertrekken om te vechten harder worden aangepakt. Dat bleek woensdag tijdens een debat over terrorismebestrijding met de ministers van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA).

Zo wil Klaas Dijkhoff van coalitiepartij VVD dat de jihadstrijders hun Nederlandse nationaliteit kan worden ontnomen. Hij wil daartoe de huidige regels voor het ontnemen van de nationaliteit uitbreiden met het lidmaatschap van een terroristische organisatie. Hiermee wordt volgens hem de juridische basis gelegd voor het ontnemen van de nationaliteit, die tot nu toe ontbrak.


Dijkhoff wil ook ronselaars harder aanpakken. De VVD’er denkt daarbij aan het inzetten van een gebieds- of contactverbod om te voorkomen dat jongeren in aanraking komen met personen die hen willen rekruteren voor de oorlog in Syrië.

“Zijn niet aanvullende middelen nodig?”, vroeg Jeroen Recourt (PvdA). “Is de terroristische wetgeving niet te beperkt?” Hij vroeg om een reeks van maatregelen om zo de drempel voor aspirant-jihadstrijders zo hoog mogelijk te maken. De PvdA heeft eerder al voorgesteld om hun paspoorten in te nemen en om financiële tegoeden te bevriezen.

Louis Bontes (PVV) trok het hardst van leer. Hij wil dat de jihadisten bij terugkomst in Nederland direct worden opgesloten, omdat zij geradicaliseerd en daarmee ‘levensgevaarlijk’ zijn. “We moeten de Nederlandse samenleving beschermen.” De PVV pleit er al langer voor om hun nationaliteit af te nemen. “Ik wil gewoon garanties dat die gasten keihard worden aangepakt”, zei Bontes.

De oppositiepartijen kraakten ook harde noten over de voorgenomen bezuiniging op de geheime dienst AIVD. De dienst moet vanaf 2018 circa zeventig miljoen euro bezuinigen, ongeveer een derde van het huidige budget. Plasterk zei eerder dat dit gevolgen heeft voor de nationale veiligheid.

Gert-Jan Segers (ChristenUnie) wees erop dat de strijd ‘veel dichterbij dan ooit’ wordt gevoerd. Hij vindt het onverantwoord om dan nu te snijden in de dienst. “Als de veiligheid op het spel staat moet je van hele goede huizen komen om deze bezuiniging te rechtvaardigen.”

Magda Berndsen (D66) vroeg de bezuinigen een jaar op te schorten. Ook Bontes en Ronald van Raak (SP) snappen niet waarom wordt bezuinigd terwijl het dreigingsniveau wordt opgeschroefd.

2013-05-22 11:15