Online gokken vanaf 2015 legaal

Gokken op internet moet vanaf 1 januari 2015 legaal zijn in Nederland. Dat staat in een wetsvoorstel van staatssecretarissen van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) en Financiën Frans Weekers (VVD). In de wet zijn maatregelen opgenomen die verslaving moeten voorkomen en fraude en criminaliteit moeten tegengaan.

Gokbedrijven moeten verplicht bijdragen aan een verslavingsfonds. Ook komt er een landelijk register van spelers met verslavingsproblemen. Spelers in dat register kunnen minstens een halfjaar niet online gokken, zo is de bedoeling, en moeten in die periode ook worden geweigerd bij casino’s en speelhallen.


De gokbedrijven moeten spelers bovendien bewust maken van de risico’s op kansspelverslaving. Zo moeten ze onder meer waarschuwingen, de speelduur en het saldo van de rekening van de speler in beeld brengen. Ook moeten ze een verslavingstest aanbieden.

Momenteel mogen volgens de Wet op de kansspelen geen vergunningen voor online kansspelen worden verstrekt. De bewindslieden willen de wet aanpassen omdat de honderdduizenden Nederlanders die op buitenlandse sites aan kansspelen zoals poker meedoen, nu niet beschermd worden.

De gokbedrijven gaan twintig procent kansspelbelasting betalen, een tarief dat ‘aan de bovenkant ligt van wat in ons omringende landen wordt gebruikt voor online kansspelen’. Met een hoger percentage haken aanbieders volgens de bewindsmannen af en zullen spelers geneigd zijn te blijven spelen bij aanbieders zonder vergunning die in het buitenland gevestigd zijn en een hogere uitbetaling beloven.

2013-05-22 14:35