Terreurverdachte Sabir K. nog niet uitgeleverd

Terreurverdachte Sabir K. wordt voorlopig nog niet uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Het gerechtshof in Den Haag zou daar dinsdag over beslissen, maar wil eerst weten of de VS betrokken zijn bij de foltering van K. in Pakistan, waar hij in 2010 werd aangehouden.

Het hof oordeelde wel dat de medische behandeling die K. na zijn eventuele uitlevering naar de VS zou kunnen ondergaan voor zijn posttraumatische stressstoornis adequaat is. Die behandeling staat een uitlevering dus niet in de weg, vindt het hof.


K., die in 2011 vanuit Pakistan naar Nederland werd uitgezet, zou onder meer in 2010 een zelfmoordaanslag hebben beraamd op een Amerikaanse legerbasis in Afghanistan. De Verenigde Staten beschuldigen K. van samenwerking met Al-Qaida en verdenken hem van het voorbereiden van terreurdaden.

De VS hebben Nederland verzocht om zijn uitlevering en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft daarvoor toestemming gegeven mits K. wordt behandeld aan zijn stoornis. K. spande hierop een kort geding aan tegen de staat om zijn uitlevering tegen te houden. De rechtbank bepaalde eerder dat hij niet mag worden uitgeleverd.

Volgens het hof roepen sommige omstandigheden rond de rol die de VS mogelijk hebben gespeeld rond de aanhouding van K. in Pakistan vragen op. Zo heeft Amerika drie dagen na de aanhouding een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd.

Als de VS inderdaad aan de Pakistaanse autoriteiten hebben gevraagd om K. aan te houden, staat dit de uitlevering aan de VS in de weg, aldus het hof. Dit omdat algemeen bekend is dat terreurverdachten in Pakistan worden gefolterd. De staat moet nu aan de VS vragen of die Pakistan hebben verzocht om K. aan te houden. Het hof komt met een definitief oordeel als de resultaten bekend zijn.

K.’s hechtenis werd vorige maand geschorst. Hij moet zich wel elke dag melden bij het dichtstbijzijnde politiebureau.

2013-05-28 12:42