Celstraffen geëist tegen zigeunerfamilie

Een zigeunerfamilie uit Roemenië heeft woensdag voor de rechtbank in Leeuwarden straffen tot negen jaar cel tegen zich horen eisen. De familie wordt verdacht van het uitbuiten van vijf landgenoten, die werden ingezet als straatkrantverkopers.

De straatkrantverkopers, onder wie twee schoondochters, werden volgens het Openbaar Ministerie bedreigd en geïntimideerd. Hun inkomsten moesten ze inleveren bij de 46-jarige vader van de Romafamilie. Hij hoorde vier jaar cel tegen zich eisen, zijn 42-jarige echtgenote 2,5 jaar.


De hoogste strafeis was voor de 26-jarige zoon. Volgens het OM heeft hij geprobeerd zijn 13-jarige vriendin te vermoorden. Ook wordt hij verdacht van seks met een minderjarige. De twee zouden volgens Romawetten gehuwd zijn, maar die wetten gelden niet in Nederland.

Het meisje zou nachtenlang zijn vastgebonden en mishandeld omdat haar vriend dacht dat ze met een andere man had geflirt. Ze kreeg tot twee keer toe een kussen op het hoofd gedrukt. Een poging tot moord, vindt het OM. Het meisje zou ook door de 19-jarige zoon zijn mishandeld.

Tegen de 19-jarige zoon van het gezin is twee jaar jeugddetentie geëist. Omdat hij indertijd minderjarig was werd zijn zaak achter gesloten deuren behandeld. Ook zijn 16-jarige vriendin zou, net als de vriendin van zijn broer, gedwongen straatkranten hebben verkocht. Als de meisjes na een lange werkdag thuiskwamen moesten ze eten koken, wassen en de woning schoonhouden. “De meisjes zijn als slaven misbruikt”, stelde de officier van justitie.

Behalve de twee meisjes haalde de familie nog drie landgenoten naar Nederland om straatkranten te verkopen. De Roemenen werd gouden bergen beloofd, maar ook zij moesten vrijwel al hun inkomsten inleveren. Met het geld zou de familie onder andere de bouw van een huis in Roemenië hebben bekostigd.

De meisjes werden aangetroffen in Leeuwarden in de flat van de familie. Een van de meisjes verblijft nu in een opvangtehuis, het andere meisje is door haar familie teruggehaald naar Roemenië. Justitie was eind 2011 een onderzoek gestart naar aanleiding van meldingen van de gedwongen verkoop van straatkranten.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

2013-05-29 14:26