KLM boekt gratis examenleerlingen Frans om

Vliegtuigmaatschappij KLM boekt gratis de vluchten om van eindexamenleerlingen die donderdag onverwacht het uitgestelde examen Frans moeten maken. De vliegtuigmaatschappij plaatste daar woensdag aan het begin van de middag een bericht over op Facebook en Twitter.

“Mais non! Morgen op vacance maar examen Frans? Pas de problème, wij boeken je gratuit om!” valt er te lezen. Leerlingen kunnen via sociale media aangeven dat ze hun vlucht willen omboeken, licht een woordvoerder van KLM toe.


Wel moeten ze met een examenrooster of brief van school kunnen aantonen dat ze het examen Frans moesten maken. Ook meereizend gezelschap wordt gratis omgeboekt. De zegsman kon niet direct aangeven hoeveel verzoeken tot omboeken er bij de vliegtuigmaatschappij zijn binnengekomen vanwege het uitgestelde examen.

Ook bij reisorganisatie Gogo, aanbieder van examenreizen zijn de problemen rond het examen Frans zichtbaar. Honderden leerlingen proberen daar hun eindexamenreis om te boeken, liet een woordvoerder eerder weten. Per boeking wordt een oplossing gezocht.

Gewoon op vakantie donderdag zit er voor vwo-scholieren volgens het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) niet in. Die verwees woensdag naar een eerdere mededeling van het College voor Examens waarin staat dat de officiële examenperiode loopt tot en met 29 juni.

“Op grond daarvan kunnen leerlingen worden verplicht om op de afwijkende datum aanwezig te zijn bij de examenzitting”, staat in de mededeling. Als andere onvoorziene omstandigheden dat onmogelijk maken, ‘berust de afweging en beslissing omtrent de wettigheid van de afwezigheid bij de directeur’.

Hoeveel klachten er naar aanleiding van het uitgestelde examen exact zijn binnengekomen kan een woordvoerder van het LAKS woensdagmiddag nog niet zeggen. Wel ‘staat de telefoon roodgloeiend’ en is een team van tien medewerkers al sinds woensdagochtend non-stop bezig met het beantwoorden van vragen over het examen Frans. Het LAKS heeft daarvoor extra mensen in moeten zetten, aldus de woordvoerder.

Het examen zou woensdag plaatsvinden, maar is uitgesteld naar donderdag 13.30 uur nadat dinsdagavond de toets op internet verscheen.

2013-05-29 14:55