Uitgelekt examen gestolen uit school

Het uitgelekte vwo-examen Frans is gestolen uit een school. Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) weet om welke school het gaat, maar wil dat nog niet bekendmaken. Dat heeft hij donderdag gemeld in een brief aan de Tweede Kamer.

“Het werd al snel duidelijk dat het lek door diefstal bij een school was ontstaan”, schrijft Dekker. De directeur van de school heeft de diefstal woensdag gemeld bij de Inspectie van het Onderwijs. Ook heeft hij aangifte gedaan, net als het College voor Examens.


Volgens Dekker moet nog geheim blijven om welke school het gaat. “In het belang van het nog lopende onderzoek en de ongestoorde afname van het examen door de leerlingen van de betreffende school, kunnen hierover op dit moment geen nadere mededelingen worden gedaan.”

De politie onderzoekt hoe de diefstal heeft plaatsgevonden. “Zodra het onderzoek is afgerond kan bezien worden of dit voorkomen had kunnen worden en kunnen indien nodig hieruit lessen worden getrokken”, schrijft Dekker. De directeur van de school heeft volgens hem juist gehandeld, door meteen bij de inspectie melding te maken van de diefstal zodra hij die bemerkte.

Het incident zal ‘zeer goed’ geëvalueerd worden, belooft Dekker. Daarbij komt onder meer aan de orde dat het bij veel scholieren niet duidelijk was dat de examenperiode in bijzondere gevallen langer kan duren dan gepland. Veel leerlingen hadden voor donderdag een vlucht geboekt. Dekker zegt waardering te hebben voor de manier waarop reisorganisaties hiermee zijn omgegaan.

Het examen had woensdag moeten plaatsvinden, maar dinsdagavond verscheen het op internet. Donderdagmiddag is een vervangend examen afgenomen.

2013-05-30 15:19