Advies: mijd demonstraties Turkije

Nederlanders doen er goed aan om het Taksim-plein in Istanbul te mijden. Dat advies geeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zaterdag. Ook demonstraties elders in de stad en in Turkije kunnen Nederlanders het best links laten liggen. Het advies is een reactie op het optreden van de politie tegen demonstranten.

Betogers raakten zaterdag voor de tweede dag op rij slaags met de oproerpolitie in Istanbul. Die gebruikte traangas en waterkanonnen om de ongeveer vijfhonderd stenen gooiende betogers van zich af te houden. In de hoofdstad Ankara probeerden honderden mensen op te trekken naar het parlementsgebouw. Ook daar greep de politie in.


 

Sinds begin deze week voerden enkele honderden betogers actie tegen een geplande renovatie van het Taksim-plein. Ze willen dat het bij het plein behorende Gezi-park behouden blijft en er geen bomen worden gekapt. Vrijdagochtend maakte de politie een einde aan de protestactie, waarna de vlam in de pan sloeg.

Nederlanders die in Turkije wonen of er op vakantie zijn, doen er verstandig aan de lokale berichtgeving te volgen, aldus het ministerie in Den Haag.

2013-06-01 14:58