Weer minder asielzoekers naar Nederland

Vorig jaar kwamen er minder asielzoekers naar Nederland dan een jaar eerder. In 2012 werden 9700 eerste asielverzoeken ingediend. Dat is zestien procent minder dan een jaar eerder, toen het aantal ook al was gedaald.

Voor het eerst sinds 2007 ligt het aantal weer onder de tienduizend, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag. In 1994 werd een piek van 52 duizend bereikt.


 

Uit Irak kwamen vorig jaar de meeste asielzoekers, veertienhonderd in totaal. Een jaar eerder was Afghanistan nog het belangrijkste herkomstland, maar het aantal asielzoekers uit dat land halveerde bijna naar duizend. Ook uit Somalië kwamen veel minder asielzoekers.

Het aantal asielzoekers uit Syrië nam vanwege de burgeroorlog in dat land juist toe. Ook in de eerste vier maanden van dit jaar zette die ontwikkeling door. In die periode zochten bijna vijfhonderd Syriërs kun toevlucht tot Nederland, meer dan in heel 2012.

2013-06-05 10:03