Gevangenispersoneel voert actie in Den Haag

Gevangenismedewerkers uit het hele land gaan donderdag naar Den Haag om het debat bij te wonen met staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) over de voorgenomen bezuinigingen op het gevangeniswezen. Dat meldt vakbond Abvakabo FNV woensdag.

De Tweede Kamer debatteert de hele dag met de bewindsman over zijn plannen. Eigenlijk stond voor donderdag de eerste staking gepland in gevangenis De Grittenborg in Hoogeveen, maar die is van de baan. De medewerkers gaan nu naar Den Haag om te protesteren tegen de sluiting van hun gevangenis.


Abvakabo-bestuurder Frans Carbo noemt de plannen van Teeven desastreus. “De helft van de inrichtingen moet dicht en 3700 mensen verliezen hun baan. Dit is een kaalslag in het gevangeniswezen”, stelt hij. “Dit pikken de medewerkers niet. Zij komen op voor hun belangrijke werk en de veiligheid in de samenleving.”

Ook in de Tweede Kamer bestaat veel kritiek op de plannen, vooral bij de oppositiepartijen. Teeven moet 340 miljoen euro bezuinigen. Behalve het sluiten van gevangenissen wil de staatssecretaris dat bereiken door meer elektronische detentie.

2013-06-05 12:34