PvdA wil maximumprijs medicijnen anders berekenen

De maximumprijs voor geneesmiddelen moet anders worden berekend. “De patiënt verdient het een eerlijke prijs te betalen, op dit moment betaalt de patiënt te veel aan geneesmiddelen”, zei PvdA-Kamerlid Tunahan Kuzu in het NOS-journaal. Hij dient een initiatiefwet in om de berekening van medicijnprijzen aan te passen.


 

De prijs die voor medicijnen mag worden gevraagd wordt nu gebaseerd op de gemiddelde prijzen van vergelijkbare geneesmiddelen in België, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De PvdA wil het aantal landen waarmee wordt vergeleken uitbreiden naar tien: Ook de prijzen in Ierland, Oostenrijk, Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland zouden dan moeten worden bekeken, om vervolgens het gemiddelde van de drie goedkoopste landen te nemen. Deze methode wordt in Noorwegen al toegepast.

“Dat scheelt op jaarbasis honderden miljoenen euro’s die uiteindelijk ten gunste komen van de patiënt”, stelde Kuzu. De PvdA zou verwachten dat alle partijen voor het plan te porren zijn, maar de VVD betwijfelt volgens de NOS of het daadwerkelijk zo veel oplevert als de PvdA beweert.

2013-06-05 07:16