KNMI waarschuwt voor extreem weer in noorden

Het KNMI waarschuwt donderdagochtend voor extreem weer in de noordelijke provincies. De waarschuwing geldt voor Noord-Holland, Friesland en Groningen. Daar worden windstoten tot 110 kilometer per uur verwacht en aan zee tot 120 kilometer per uur.

Eerder donderdagochtend werd ook gewaarschuwd voor extreem weer in Zeeland en Zuid-Holland. Daar geldt nu code geel, net als in de rest van het land. Daar worden windstoten tot 90 kilometer per uur verwacht.

In de middag en avond kan er onweer en hagel bijkomen. Rijkswaterstaat waarschuwt voor hoogwater langs de kust tussen Den Helder, Harlingen en Delfzijl. Verder naar het zuiden toe, bij Vlissingen, dreigt voorlopig nog geen gevaar omdat het tij daar laag is.

De Maeslantkering bij Hoek van Holland hoeft vanwege het hoge water naar verwachting niet dicht, meldt de Veiligheidsregio Rijnmond. De stormvloedkering op de grens van Het Scheur en de Nieuwe Waterweg gaat dicht als het water drie meter boven NAP stijgt. Op de Zuid-Hollandse eilanden wordt duikbewaking ingezet.

De hoogste waterstand wordt tussen 13.00 en 14.00 uur verwacht. Het water staat dan naar verwachting tot 2.30 meter boven NAP in Hoek van Holland. In Rotterdam loopt dat op naar 2.48 meter. Uit voorzorg zijn kades in de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam afgesloten.

Ook in Overijssel worden maatregelen genomen tegen het hoge water. In Kampen is de mobiele waterkering voor een deel gesloten in verband met de snelle stijging van het water in het Ketelmeer. Mogelijk volgt donderdagmiddag ook de balgstuw.

05 januari 2012, 11:18
©NOVUM