Dertien examens opnieuw bij Ibn Ghaldoun

 

De examens van dertien vakken die zijn afgenomen op de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun zijn ongeldig verklaard. Dat besluit heeft de Inspectie van het Onderwijs genomen, zei staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) dinsdag tijdens het vragenuurtje. Het gaat om een vmbo-vak, negen havo-vakken en drie vakken voor vwo-leerlingen.

Tijdens huiszoekingen zijn bij de leerlingen die verdacht worden van de examendiefstal drie vwo-examens (management en organisatie, biologie en scheikunde), negen havo-examens (aardrijkskunde, Arabisch, Frans, geschiedenis, Engels, maatschappijwetenschappen, wiskunde, Nederland en natuurkunde) en een vmbo-examen (economie) aangetroffen. Eerder moest het vwo-examen Frans al een dag later worden gemaakt vanwege de diefstal.

 


Woensdag om 17.00 uur wordt bekend of de examens van vmbo-leerlingen met economie in het pakket in het hele land over moeten. Eigenlijk zouden de vmbo’ers woensdag horen of ze wel of niet geslaagd zijn, maar een deel moet nog 24 uur wachten op het verlossende bericht.

Dekker sprak van een ‘heel ernstige zaak’. “De waarde van diploma’s moet boven alle twijfel verheven zijn”, zei hij. De staatssecretaris heeft het ‘volste begrip’ voor het besluit van de onderwijsinspectie.

De Tweede Kamer wil zo snel mogelijk een debat over de kwestie. Maar eerst moet het politieonderzoek naar de zaak worden afgerond. Het voorstel van de PVV om Ibn Ghaldoun onmiddelijk te sluiten kon zowel bij Dekker als bij de rest van de Kamer niet op steun rekenen.

 

2013-06-11 15:58