Hennis zwijgt over kernwapens

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) wil niet bevestigen dat in Nederland kernwapens liggen. “Ik doe geen mededelingen over de aanwezigheid van de wapens, noch over aantallen en locaties”, zei zij dinsdag in de Tweede Kamer tijdens het vragenuurtje.

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma had vragen gesteld over oud-premier Ruud Lubbers (CDA), van wie maandag bekend werd dat hij in een documentaire heeft toegegeven dat op de vliegbasis in Volkel kernwapens liggen. Sjoerdsma sprak van het ‘slechtst bewaarde geheim van Nederland’.


Volgens hem raken de uitspraken van Lubbers over de bommen aan ‘onze staatsveiligheid en aan ons gevoel van nationale veiligheid’.

“Ik heb nooit gedacht dat die malle dingen daar nog steeds zouden zijn, anno 2013”, zei Lubbers in de documentaire van National Geographic. “Volgens mij absoluut zinloos, onderdeel van een traditie van militair denken.” Lubbers was in de jaren zestig als dienstplichtige betrokken bij de registratie van de kernwapens.

“Die uitspraken zijn geheel voor zijn rekening”, zei Hennis over Lubbers’ uitlatingen. “Ik kan er niet nader op ingaan.”

Voormalig minister van Defensie voor de VVD Joris Voorhoeve wilde de uitspraken van Lubbers maandag niet onomwonden bevestigen. “Ik hoor daar geen antwoord op te geven. Maar ik ken de heer Lubbers als iemand die de waarheid ernstig neemt”, zei hij op Radio 1.

2013-06-11 14:18