‘Examens van vijf vakken gestolen’

De politie onderzoekt aanwijzingen dat bij de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam examens van vijf verschillende vakken zijn gestolen. Dat schrijft het AD dinsdag op gezag van ingewijden.

Het eindexamen Frans werd een dag voor het afnemen online gezet. Het examen werd daarom een dag uitgesteld, waarna 16.700 vwo-leerlingen een vervangend examen moesten doen. Een anonieme klokkenluider had zowel de 42 opgaven als het tekstboekje op internet gezet. Hij zei ermee het onderwijs te willen verbeteren.


 

Het AD schreef zaterdag al dat mogelijk ook het havo-examen Engels is gestolen. Nu komt daar het vmbo-examen natuur- en scheikunde bij, een combinatievak.

Alle examens zijn bij Ibn Ghaldoun gestolen. De school raakte in 2011 een sleutel van de kluis kwijt. Mogelijk werden de examens met de verloren sleutel buitgemaakt.

Voor de diefstal zijn vier verdachten aangehouden. Aanvankelijk werd een 22-jarige Rotterdammer aangehouden. Hij is geen leerling of medewerker van de school. Hij zit niet meer vast maar is nog wel verdachte. Zondag werden twee leerlingen van de school van 18 en 19 jaar aangehouden voor de diefstal van meerdere examens voor het vwo, havo en vmbo. Ze zouden hebben ingebroken en de examens hebben gefotografeerd. Bij doorzoekingen in hun woningen zijn de examens gevonden. Maandag leidden vingerafdrukken tot de aanhouding van een 18-jarige leerling van de school. De drie leerlingen zitten nog vast.

De onderwijsinspectie wil voor woensdag een besluit nemen over de gevolgen van de examendiefstal. Die dag krijgen vmbo’ers te horen of ze geslaagd zijn.

Het is niet uitgesloten dat leerlingen opnieuw examen moeten doen. Of dit alleen leerlingen van de school zijn waar de examens zijn ontvreemd of nog meer scholieren en voor welke vakken dit dan geldt, wordt later bekendgemaakt.

2013-06-11 07:45