Hoogwater overspoelt natuurgebieden

 

Op verschillende plaatsen in Nederland worden donderdag natuurgebieden onder water gezet om het hoogwater onder controle te houden. Dat gebeurt onder meer in het noorden en in Zuid-Holland. In de Biesbosch zijn enkele polders compleet overspoeld.

Het waterschap Hunze en Aa’s heeft onder meer in Groningen en Drenthe twee polders laten onderlopen om het waterpeil te laten zakken. Daarmee moet worden voorkomen dat het water Groningen, Hoogezand en Winschoten bereikt.

Twee andere polders vlakbij Hoogezand worden blank gezet door de dijken door te prikken. Dat leverde vertraging op toen er nog een paard in de wei bleek te lopen.

Ook het waterschap Friesland houdt rekening met de mogelijkheid dat gebieden onder water moeten worden gezet. Het gaat om gebieden bij onder meer Burgum en Heerenveen.

Enkele polders in natuurpark de Biesbosch in Brabant en Zuid-Holland zijn volgens boswachter Thomas van der Es letterlijk ‘overspoeld’. Hij verwacht dat de wateroverlast donderdagmiddag verergert. “Er komt nog meer water bij. Dat is slecht nieuws voor de dieren die er leven”, zegt hij.

05 januari 2012, 14:52
© Novum