Categories Nieuws Artikelen

Vier verdachten examendiefstal op vrije voeten

Vier tieners die worden verdacht van betrokkenheid bij de diefstal van 27 examens van de Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun komen vrij. Volgens justitie is het niet nodig dat de vier nog langer vast blijven zitten zolang het onderzoek nog duurt. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt.

De vier jongens van 18 en 19 jaar oud uit Rotterdam, Delft en Den Haag – leerlingen van het Ibn Ghaldoun – werden vorige week aangehouden. Voor de diefstal werden eerder nog drie anderen aangehouden.


Zij blijven voorlopig wel vast vanwege hun aandeel in de diefstallen. De politie onderzoekt nog de rol van twee andere vermeende betrokkenen.

Het onderzoek bevindt zich volgens justitie in een afrondende fase. Het OM neemt op korte termijn een beslissing over de 26 leerlingen die zich na een oproep van staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) vrijwillig hebben gemeld.

Justitie heeft nog meer jongeren in het vizier die ook inzage zouden hebben gehad in de gestolen examens. Zij kunnen binnenkort de politie op de stoep verwachten. Volgens het OM gaat het om ‘enige tientallen mensen’.

In totaal werden van het Ibn Ghaldoun 27 eindexamens gestolen. De verdwijning kwam eind mei aan het licht toen een vwo-examen Frans uitlekte.

 

2013-06-27 14:15