‘Meer linkshandigen door goede gezondheidszorg’

 

Een goede gezondheidszorg bevordert het voortbestaan van linkshandigheid. Die stelling verdedigt Sara Schaafsma vrijdag bij haar promotie aan de Rijksuniversiteit Groningen. De biologe noemt dit aannemelijker dan de gevechtstheorie als evolutionaire verklaring voor linkshandigheid.

Een gangbare theorie is dat linkshandigheid blijft bestaan omdat die eigenschap voordeel oplevert bij een gevecht, maar dat is volgens de wetenschapper onjuist.

Schaafsma ging op onderzoek uit bij de Papoea’s in Indonesië, die tot voor kort geen moderne gezondheidszorg hadden. In de Eipo-gemeenschap kwamen tot voor kort veel man-tot-mangevechten voor, maar er waren relatief juist minder linkshandigen. Daaruit concludeert ze dat de gevechtstheorie niet valide is.

Ze vergeleek vervolgens het percentage linkshandigen in twaalf westerse landen met de publieke uitgaven aan gezondheidszorg. Daaruit blijkt dat hoe meer wordt uitgegeven aan de gezondheidszorg, hoe meer linkshandigen er zijn.

06 januari 2012, 09:38
© Novum