Sportschool verbiedt hoofddoek

Sportschool Lifecity verbiedt het dragen van iedere vorm van hoofdbedekking tijdens het sporten. Het College voor de Rechten van de Mens, voorheen de Commissie Gelijke Behandeling, spreekt van discriminatie. Een klant is inmiddels al verboden van de toestellen gebruik te maken, waarop zij zich heeft uitgeschreven.

In de nieuwe huisregels van de sportschool met vestigingen in Amersfoort, Amsterdam en Baarn worden hygiëne en veiligheid als argument aangevoerd om het dragen van buitenkleding en hoofdbedekking te verbieden.


Voor het College van de Rechten van de Mens is dat geen geldig argument. “Er zijn tegenwoordig speciale sporthoofddoekjes zonder loshangende flappen. Die kunnen nergens in blijven haken en zijn hygiënisch”, zegt een woordvoerder. “Zulke hoofddoeken zouden ze wel moeten toestaan.”

De regel geldt alleen op het moment dat klanten zich tussen de sporttoestellen bevinden en is niet van toepassing in de kantine. Sportschoolhouder Rolf Leenders ontkent stellig te discrimineren. “Bij de voordeur wordt geen onderscheid gemaakt, de regels gelden pas in de sportzaal.”

Leenders stelt te vrezen voor schadeclaims als iemand met zijn kleren in een toestel blijft hangen en gewond raakt. Van een sporthoofddoek heeft hij nog niet gehoord. “Maar we zullen bekijken wat de mogelijkheden zijn.”

Het is niet de eerste keer dat een sportschool het dragen van hoofddoekjes verbiedt. In 2011 raakte fitnessketen Fit for Free in opspraak omdat het dragen van hoofddoekjes werd verboden. Een hoofddoekdraagster die lid wilde worden, diende een klacht in. Justitie oordeelde dat de huisregel discriminerend is. De keten voerde later dat jaar een uitzondering in voor hoofddeksels die worden gedragen op basis van godsdienst.

In 2011 kwam het tot twee klachten over sportscholen die hoofddoekjes verbieden, vorig jaar tot een. Het aantal klachten staat dit jaar nog op nul. Wel diende een 23-jarige studente die in Rotterdam stage wilde lopen bij een sportschool een klacht in omdat ze was geweigerd om haar hoofddoek.

2013-07-03 13:10