Categories Nieuws Artikelen

Groep asielzoekers opgepakt bij stadhuis Amsterdam

Een groep uitgeprocedeerde asielzoekers die de nacht wilde doorbrengen voor het stadhuis in Amsterdam is donderdagnacht opgepakt en afgevoerd door de politie. In totaal zijn 31 arrestaties verricht, laat een woordvoerder van de politie weten.

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan (PvdA) wilde niet dat de mensen net als woensdagnacht op de stoep zouden slapen. Na een uitvoerig gesprek met de politie kregen ze de keuze om te vertrekken of gearresteerd te worden. De meesten mensen bleven daarop zitten en kozen daarmee voor dat laatste.


Van de 31 aangehouden vluchtelingen zitten er vrijdagochtend nog 25 vast. De rest mocht eerder al vertrekken. De politie beslist later wat er met de overgebleven asielzoekers gebeurt.

Naar verluidt gaat het om vluchtelingen die eerder in de zogenoemde Vluchtflat en -kerk zaten. De woordvoerder kon dat niet bevestigen, maar volgens haar ‘ligt dat wel voor de hand’.

De groep bivakkeerde eerder deze week ook bij het monument op de Dam. Ze waren ontevreden over de flat en wilden niet terug. Donderdag werd met de gemeente nog een akkoord gesloten dat de groep van ruim 150 vluchtelingen in ieder geval tot 1 oktober mogen blijven en dat de nodige voorzieningen voor hen worden geregeld.

2013-07-05 10:38