Categories Nieuws Artikelen

Moslims beginnen aan zomerse ramadan

Voor moslims begint dinsdag de ramadan, de traditionele vastenmaand. In deze maand mogen moslims wereldwijd tussen zonsopkomst en zonsondergang niet eten, drinken, roken en seksueel actief zijn. De vastenmaand eindigt dit jaar op 8 augustus.

De ramadan is de negende maand in de islamitische kalender. Moslims gedenken dat in deze maand de profeet Mohammed de eerste van een reeks openbaringen ontving die samen de koran vormen. Het exacte begin hangt af van het verschijnen van de sikkel van de maan.


Dinsdag gaat de zon volgens de Turkse Diyanet om 22.09 uur onder en kan er weer worden gegeten. Marokkaanse moslims eten dan eerst drie dadels, drinken water en zeggen dankredes op. Turken beginnen daarentegen direct aan een uitgebreid diner en wijden zich daarna aan het avondgebed. Vaak wordt tot diep in de nacht uitgebreid getafeld.

De vastenmaand valt dit jaar, net als vorig jaar, midden in de zomer. Doordat de zon vroeg op komt en pas laat weer zakt, valt het vasten extra zwaar. De Amsterdamse politie houdt er rekening mee dat met name islamitische jongeren vanwege de zomervakantie tot zeer laat buiten op straat blijven en zet in bepaalde gebieden extra agenten in om overlast te voorkomen.

Op 8 augustus gaat de zon onder om 21.17 uur en is de ramadan voorbij voor de moslims in Nederland. Het einde van de vastenmaand wordt gevierd met het Suikerfeest. Dit afsluitende feest duurt officieel drie dagen en wordt vaak afgesloten met een bezoek aan een ontmoetingsplaats of moskee om naar de preek van een imam te luisteren.

2013-07-09 06:18