PvdA zwijgt, oppositie hoont om Zijlstra

De irritatie van VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra over oproepen om meer geld uit te geven leidt tot hoongelach bij de oppositie. Coalitiepartner PvdA zwijgt juist in alle talen. “De PvdA wil niet reageren”, is de afgemeten respons van de woordvoerder van PvdA-leider Diederik Samsom.

Zijlstra liet zich woensdag in De Telegraaf ontvallen dat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA), maar ook premier en partijgenoot Mark Rutte moet stoppen met oproepen om meer geld uit te geven. “Hou nou toch op met dit soort oproepen.


Mensen hebben dondersgoed door dat het de overheid is die te veel geld uitgeeft. Zolang daar niets aan gebeurt, moet je niet van Nederlanders verwachten dat ze de knip gaan trekken”, aldus Zijlstra.

PVV-leider Geert Wilders reageert honend en noemt de uitlatingen van Zijlstra hypocriet. “Zijlstra boos? Wie verhoogde de btw, de inkomstenbelasting en het eigen risico? De belastingheks? Oh nee, Zijlstra van de VVD!”, twittert de PVV-leider.

ChristenUnie-leider Arie Slob reageert geprikkeld. “Meer dan zeshonderdduizend werklozen en de coalitie begint elkaar vanuit de media te beschieten. Fail”, schrijft hij op Twitter. CDA-Kamerlid Pieter Heerma vindt het terecht dat Zijlstra kritiek uit op de ‘mogen gratisbieroproepen’ van Zijlstra.

D66-leider Alexander Pechtold juicht de stellingname van Zijlstra toe, maar vindt dat hij daar wel rijkelijk laat mee is. “Goed dat bij de VVD eindelijk het besef doordringt dat mensen niet zitten te wachten op loze oproepen, maar dat hadden ze zich beter kunnen realiseren toen hun eigen premier Rutte als eerste op tv ging roepen: koop een huis, koop een auto.”

Volgens Pechtold heeft het kabinet mensen maanden in onzekerheid gehouden. “Laat de coalitie stoppen met elkaar de maat nemen via de media en zo snel mogelijk met goede plannen komen. Daar zitten mensen op te wachten.”

 

2013-07-10 11:13