Baby in baarmoeder succesvol geopereerd aan hart

Voor het eerst in Nederland is een 23 weken oude ongeboren baby succesvol geopereerd aan zijn hartklep. De ingreep vond plaats via de buik van de moeder. Artsen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) slaagden daar ongeveer een jaar geleden in. Het jongetje Steye is inmiddels zeven maanden oud en maakt het goed.

Bij de echo die met twintig weken wordt gemaakt, werd ontdekt dat het kind een hartafwijking had. Een vernauwing van de aorta zorgde voor een slechte doorbloeding van de linkerhartkamer, die daardoor mogelijk zou afsterven.


Met een naald werd door de buik van de moeder en door het borstbeen van de foetus geprikt. Daar werd een kleine ballon in de aorta van de baby geplaatst en kort opgeblazen, waardoor de vernauwing werd verholpen. Deze dotterbehandeling is ontwikkeld in de Verenigde Staten.

“We durven het nu pas echt een succes te noemen”, legt gynaecoloog en hoogleraar foetale therapie bij het LUMC Dick Oepkes zaterdag uit. Het jongetje is na zijn geboorte nog twee keer geopereerd maar ‘doet het goed’, aldus de arts. Oepkes verwacht in de toekomst jaarlijks zo’n tien tot vijftien van deze behandelingen te zullen uitvoeren.

2013-07-13 10:49