Weinig draagvlak voor nieuwbouw Spuiforum Den Haag

 

Driekwart van de inwoners van Den Haag is tegen de bouw van het Spuiforum. Dat blijkt maandag uit een peiling van Eenvandaag en Omroep West. De gemeenteraad beslist donderdag of een krediet van 181 miljoen euro wordt verleend voor de bouw van het Spuiforum, waar vanaf 2018 het Residentie Orkest, het Conservatorium en het Nederlands Danstheater moeten zijn gevestigd.

Een op de vijf mensen vindt de bouw van het Spuiforum een goed plan.


Het meest gehoorde argument tegen de nieuwbouw is dat het ’te duur is’. Van de achthonderd respondenten vindt 66 procent een nieuw theater geen goede investering in de toekomst van Den Haag.

Een alternatief voor de nieuwbouw is het renoveren van de verouderde Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater, die anders zouden worden gesloopt. Zestig procent van de respondenten vindt dat een goed idee. Renovatie zou 130 miljoen euro kosten.

De Haagse gemeenteraad moet donderdag beslissen over de toekomst van het Spuiforum. Diverse oppositiepartijen vinden echter dat de beslissing moet worden uitgesteld tot na de gemeenteraadsverkiezingen in maart.

Doorslaggevend is het standpunt van coalitiepartij PvdA. Die is voor, maar tijdens een algemene ledenvergadering bleek vorige week maandag dat een meerderheid van de leden wil dat de partij zoekt naar een alternatief voor het Spuiforum.

2013-07-15 14:13