Meer gijzelingszaken om openstaande verkeersboetes

De politie krijgt steeds vaker te maken met gijzelingszaken wegens niet betaalde verkeersboetes. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag na berichtgeving in NRC Handelsblad. In 2008 ging het om 47.699 zaken, in 2012 was dit opgelopen tot 57.765. Een toename van ruim 21 procent.

Een reden voor de stijging is moeilijk aan te geven, aldus de zegsman. “Wel werden in 2008 en 2009 vrij veel boetes uitgeschreven”, aldus de woordvoerder. “Mogelijk zijn dit de naweeën daarvan.” Ook is onduidelijk hoeveel mensen daadwerkelijk worden opgesloten, omdat niet het aantal overtreders, maar het aantal boetes wordt geregistreerd. 


Wel stelt de zegsman dat in ongeveer de helft van de zaken de boete alsnog werd afgerekend.

Gijzeling kan worden ingezet wanneer een boete en ook de aanmaningen niet worden betaald. De kantonrechter kan de officier van justitie dan toestemming geven om iemand te gijzelen. Per zaak kan iemand ‘in principe’ zeven dagen worden opgesloten.

De boete blijft na een gijzeling evengoed staan. “Het zal misschien wel eens voorkomen dat iemand twee keer wordt gegijzeld in een zaak.” Maar in principe wordt iemand per boete maximaal één keer vastgezet.

Wanbetalers kunnen gericht worden aangehouden door de politie, maar ook bijvoorbeeld bij een verkeerscontrole.

2013-07-15 18:27