Meer xtc-gebruikers in problemen op evenementen

Op EHBO-posten bij grote evenementen kloppen steeds vaker xtc-gebruikers aan met gezondheidsproblemen. Hun aandeel, in 2009 nog 39 procent, was vorig jaar gestegen naar 61 procent, blijkt dinsdag uit cijfers van het Trimbos Instituut.

Xtc kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder hyperthermie, waarbij de lichaamstemperatuur ongecontroleerd stijgt, hartkloppingen, kramp of extreme opwinding.


Veruit de meeste xtc-gebruikers die zich melden bij de EHBO-posten, 87 procent, vertonen lichte vergiftigingsverschijnselen en hebben last van bijvoorbeeld hoofdpijn of misselijkheid. De laatste jaren komt het echter steeds vaker voor dat de xtc-gebruikers een matige tot zware vergiftiging hebben opgelopen. Hun aantal steeg van zeven procent in 2009 tot bijna twintig procent vorig jaar.

Bij ambulances en spoedeisende hulpafdelingen van ziekenhuizen komen maar weinig patiënten met een acuut probleem na xtc-gebruik, ongeveer vijf procent van het totaal aantal drugsgerelateerde incidenten. De patiënten die zij zien zijn echter vaak flink onder invloed. Bij ongeveer drie op de vier van deze patiënten was vorig jaar sprake van een matige of ernstige vergiftiging. Ook bij deze groep s over de jaren een stijgende trend te zien.

Vorig jaar was sprake van in ieder geval twee fatale xtc-incidenten. Het totale aantal fatale incidenten ligt waarschijnlijk echter hoger, maar het exacte aantal is onbekend, aldus het Trimbos Instituut, dat zich kennisinstituut voor geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en maatschappelijke zorg noemt.

2013-07-16 16:20