WK en EK voetbal niet alleen op betaalzenders

Het wereldkampioenschap en Europees kampioenschap voetbal moeten gratis te zien blijven op televisie. Het Hof van Justitie van de Europese Unie bepaalde donderdag dat de FIFA en de UEFA de uitzendrechten niet exclusief aan betaalzenders mogen verkopen.

Volgens het hof zijn de toernooien van maatschappelijk belang. In 2011 oordeelde het hof in een soortgelijke zaak al dat het niet op een gratis zender vertonen van de sportevenementen botst met het recht op informatie van burgers.


 

De uitspraak is een nederlaag voor de Europese voetbalunie UEFA en de wereldvoetbalbond FIFA. Die hadden de zaak aangespannen omdat België en Groot-Brittannië de wedstrijden hoe dan ook op open zenders wilden houden.

De UEFA en de FIFA vreesden dat ze op die manier minder geld zouden ophalen. Zij vingen bot bij de rechter.

2013-07-18 14:04