Categories Nieuws Artikelen

Gigantische stijging mobiele telefoontaps

Het aantal internettaps in Nederland is vorig jaar ruim vervijfvoudigd, van 3331 in 2011 naar 16.676 in 2012. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer. De toename is volgens Opstelten toe te schrijven aan de voortdurende opmars van smartphones in Nederland. In Nederland worden al jaren meer telefoontaps geplaatst dan in de meeste andere landen.


Als smartphones worden afgetapt moeten er technisch gezien twee taps worden geplaatst: een voor het normale telefoonverkeer en een voor het mobiele internetverkeer. Het totale aantal telefoontaps steeg licht met drie procent naar 25.487.

Het College voor de Rechten van de Mens meldde eerder deze maand dat in Nederland veel meer telefoons worden afgetapt dan in andere landen Volgens het College grijpen opsporingsdiensten ‘welhaast automatisch’ naar telefoontaps als opsporingsmethode, zonder dat wordt gekeken of er andere methodes zijn die een minder grote inbreuk maken op het privéleven van de betrokkenen.

Het College wil dat er verder onderzoek wordt gedaan naar het gebruik van telefoontaps, en wil weten waarom er niet vaker naar andere opsporingsmiddelen wordt gegrepen zoals undercoveragenten of de plaatsing van microfoons.

2013-07-19 12:20