Nieuw gasveld gevonden in Friesland

 

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft een nieuw gasveld gevonden in Noord-Friesland. Naar schatting zit er ruim vier miljard kubieke meter aardgas in het veld bij het dorp Ee, tussen Dokkum en het Lauwersmeer. Dat meldt de NAM maandag.

Het nieuwe veld is de grootste gasvondst in Nederland sinds 1995. Om bij het gas te komen is tussen augustus en oktober vorig jaar een put geboord van 3900 meter.

Vanaf de zomer stroomt naar verwachting gas uit het nieuwe veld door de Nederlandse gasleidingen. De NAM verwacht vijftien jaar gebruik te kunnen maken van het gasveld. De opbrengst van vier miljard kuub gas komt overeen met het jaarlijkse verbruik van tweeënhalf miljoen huishoudens.

De Nederlandse overheid heeft een belang van veertig procent in het project in Ee. De NAM, waarvan Shell en Exxonmobile beide de helft van de aandelen in bezit hebben, voert het project uit.

09 januari 2012, 15:19
©NOVUM