‘Steeds vaker overlast van piepjonge crimineel’

Steden ondervinden steeds meer overlast van jonge kinderen. Vooral kinderen onder de 12 jaar zijn lastig aan te pakken. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vreest dat deze aanpak nog lastiger wordt, nu de Eerste Kamer een artikel in de Gemeentewet, waarmee de jeugd via de ouders wordt aangepakt, wil schrappen. Dat bevestigt een woordvoerder van de VNG na berichtgeving over de kwestie in Metro woensdag.

De VNG deed vorige maand een inventarisatie onder 32 gemeenten en concludeerde dat de problemen met kinderen jonger dan 12 jaar toenemen. De vereniging is nu bezorgd omdat een van de weinige manieren voor de gemeenten om overlastgevers onder de 12 aan te pakken op de tocht staat.

Het gaat om een artikel uit de Gemeentewet waarmee jonge criminelen kunnen worden aangepakt. Met het artikel, dat onderdeel is van de voetbalwet, kunnen ouders van overlastgevende kinderen onder de 12 jaar een bevel krijgen om erop toe te zien dat hun kroost ’s avonds en ‘ s nachts niet onbegeleid op straat is.


De Eerste Kamer heeft een wetswijziging aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) voorgesteld dat het artikel schrapt, onder meer omdat gemeenten er te weinig gebruik van maken.

De VNG heeft inmiddels een brief aan minister Opstelten gestuurd met het verzoek tot behoud van het artikel. “Het is een stok achter de deur om ouders te laten inzien dat het gedrag van hun kind ontoelaatbaar is”, aldus de VNG.

Onderzoeksbureau DSP-groep onderzocht de criminele 12-minners in 2010 en 2011. In die twee jaar kwamen in totaal 3700 kinderen tussen de 4 en 12 jaar in aanraking met de politie als verdachte van een delict. In die periode ging het om twee op de duizend kinderen die door de politie als verdachte werd geregistreerd. Bij het eerste delict ging het in een derde van de gevallen om vernieling, gevolgd door diefstal. In bijna een kwart van de gevallen was een geweldsmisdrijf de eerste overtreding.

De VVD in Rotterdam laat woensdag weten zich zorgen te maken over de criminaliteit onder de 4 tot 12-jarigen. De partij wil een debat over het onderwerp en gaat burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb (PvdA) vragen hoe groot het probleem in de havenstad is en welke maatregelen hiertegen worden genomen. De VVD sluit zich aan bij de VNG en is tegen het schrappen van het wetsartikel.

 

2013-09-04 12:40