Scores Citotoets mogen openbaar gemaakt worden

De schoolscores van de Citotoets mogen openbaar worden gemaakt. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald in een kort geding dat was aangespannen door meer dan honderd schoolbesturen. De scores van individuele leerlingen worden niet bekendgemaakt.

RTL Nieuws had de gemiddelde schoolscores tussen 2009 en 2012 begin dit jaar opgevraagd via de Wet openbaarheid van bestuur. Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) wilde de gegevens wel vrijgeven, maar dat stuitte op verzet bij scholen. Ze stapten naar de rechter om te proberen het besluit ongedaan te maken.

De schoolbesturen willen dat de scores niet naar buiten worden gebracht omdat ze bang zijn dat ouders op basis van de lijsten een school voor hun kind gaan uitzoeken.


De scores geven volgens de scholen een vertekend beeld, omdat sommige scholen bepaalde leerlingen niet laten meedoen aan de eindtoets terwijl andere scholen die leerlingen de toets wel laten maken. Dat kan nadelig zijn voor scholen die laag scoren.

De rechter vindt dat de scholen niet ‘onevenredig worden benadeeld’ als de gegevens openbaar worden gemaakt. “In dit geval moet daarom het openbaarheidsbelang voorgaan”, aldus de rechtbank. Er zijn volgens de rechter voldoende mogelijkheden om de gegevens in de juiste context te plaatsen.

De scholen kunnen nog in hoger beroep tegen de uitspraak. Als ze dat over een week nog niet hebben ingesteld, mag Dekker de gegevens openbaar maken.

De Algemene Vereniging Schoolleiders kon woensdag nog niet direct zeggen of de scholen zich neerleggen bij de uitspraak. Wel betreuren ze de uitkomst van het kort geding, aldus een woordvoerder. “Het openbaar maken van de scores dient geen enkel maatschappelijk belang. Ze zeggen niets over de kwaliteit van de scholen.”

 

2013-09-04 12:51