Voorwaarden vrijlating Samir A. vrijdag bekend

De bijzondere voorwaarden die het Openbaar Ministerie verbindt aan de voorwaardelijke vrijlating van Samir A. worden vrijdag bekendgemaakt. Dat meldt een woordvoerder van het OM donderdag. A. komt vrijdag op vrije voeten nadat hij twee derde van zijn straf van negen jaar heeft uitgezeten voor het voorbereiden van een terroristische aanslag.

Tot de bijzondere voorwaarden hoort mogelijk dat de 27-jarige A.


Nederland vier jaar niet mag verlaten. Het OM maakte deze wens om redenen van toezicht vorige week kenbaar toen de rechtbank in Rotterdam besloot over de voorwaardelijke invrijheidstelling. Justitie vroeg de rechters onder meer over deze bijzondere voorwaarde advies uit te brengen. Mede om snel uitspraak te kunnen doen, gaf de rechtbank aan dat het OM die voorwaarde nog eens moet bezien.

Justitie wilde dat A. nog een jaar langer in de cel zou blijven omdat hij niet aantoonbaar zou zijn ‘gederadicaliseerd’. “Uit niets blijkt dat hij op dit moment wezenlijk anders tegen het plegen van terroristische aanslagen aankijkt dan ten tijde van zijn veroordelingen”, aldus justitie vorige week na de uitspraak.

De rechtbank in Rotterdam bepaalde echter anders, waardoor A. vrijdag voorwaardelijk in vrijheid wordt gesteld. Of A., die vastzit in de Rotterdamse gevangenis De Schie, wordt overgebracht naar een geheime locatie voordat hij wordt vrijgelaten, wilde de zegsvrouw niet kwijt.’

 

2013-09-05 13:14