Kamer tevreden over sluiting Ibn Ghaldoun

De Tweede Kamer heeft dinsdag positief gereageerd op het besluit van staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) om de Ibn Ghaldoun-school in Rotterdam niet meer financieel te ondersteunen. Wel stellen de partijen dat de beslissing voor het begin van het schooljaar had moeten vallen.

ChristenUnie-Kamerlid Joel Voordewind spreekt van een slechte timing. “We zitten enkele weken na de vakantie en leerlingen zijn hiervan de dupe. Het inspectierapport is immers al begin augustus vastgesteld. Waarom dan nu pas dit besluit?”, vraagt hij zich af.


De PVV sluit zich daarbij aan. “Jammer dat de inspectie niet enkele weken eerder tot dit besluit kon komen, want de leerlingen moeten nu na twee weken school alsnog een andere school zoeken”, aldus Kamerlid Harm Beertema. Hij wil verder dat het onderwijsgeld dat naar het Ibn Ghaldoun is gegaan, zo’n 1,4 miljoen euro, wordt teruggevorderd.

PVV-partijleider Geert Wilders noemt het zelfs ‘geweldig’ dat Ibn Ghaldoun dicht moet. “Hoe minder islam in ons mooie land hoe beter”, twittert hij.

Volgens GroenLinks is de hoogste prioriteit nu om ‘ervoor te zorgen dat de leerlingen die hun school verliezen op een goede manier terecht komen’. Jesse Klaver noemt de situatie verder ‘pijnlijk’ maar is wel blij dat Dekker niet overhaast te werk is gegaan.

VVD’er Karin Straus stelt dat het Ibn Ghaldoun het heeft verziekt voor de leerlingen en dat er niets anders op zat dan de school te sluiten. Volgens haar moet dit een waarschuwing zijn voor andere scholen die het niet zo nauw nemen met de kwaliteitsregels.

Roelof Bisschop van de SGP spreekt van een ‘heftig inspectierapport’. “Beslissing van Dekker om school te sluiten is terecht”, zegt hij op Twitter.

Ibn Ghaldoun is de enige islamitische middelbare school in Nederland.

2013-09-10 19:06