Wilders: niet korten op pensioen tijdens crisis

 

Gedurende de Europese schuldencrisis mag niet worden gekort op de pensioenen. Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) moet daarover afspraken maken met de sociale partners, laat PVV-leider Geert Wilders maandag weten in schriftelijke vragen aan de bewindsman.

De gedoogpartner is faliekant tegen het korten op pensioenen. Dat is ‘onnodig en dom’, omdat de pensioenfondsen nog voldoende geld in kas hebben om de huidige problemen als gevolg van de te lage dekkingsgraad op te vangen. De korting wordt ingegeven door boekhoudkundige regels, stelt Wilders.. Bovendien is de koopkracht van ouderen belangrijk voor de economie.

Wilders reageert op de uitlating van de directeur van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot van vorige week dat zo’n 125 van de vierhonderd pensioenfondsen volgend jaar moeten korten op de pensioenuitkeringen. In een reactie hierop zei werkgeverstopman Bernhard Wientjes al dat Knot paniek zaait en dat de fondsen niet hoeven te korten als ze het pensioenakkoord uitvoeren.

Ook Wilders beticht Knot van het veroorzaken van maatschappelijke onrust. Hij wijst erop dat pensioenfondsen jaarlijks 27 miljard euro aan premie ontvangen en 23 miljard uitkeren aan pensioenen. Bovendien hebben de fondsen een buffer van 850 miljard euro. Korten is dus voorlopig nog niet nodig.

De problemen worden volgens Wilders vooral veroorzaakt door de Europese schuldencrisis die ervoor zorgt dat de fondsen worden getroffen door de kunstmatig laaggehouden rente en afwachtende beurzen. De problemen kunnen worden opgelost als de regels worden aangepast en de fondsen alvast mogen rekenen met te verwachten rendementen op de lange termijn, denkt Wilders.

De PVV-leider vindt het onbestaanbaar dat wel miljarden naar Griekenland en noodlijdende banken gaan en dat tegelijk zou worden gekort op de pensioenen. “No way!”

09 januari 2012, 15:04
©NOVUM