Politie begint proef met spijkermatten

 

Politiekorpsen in Noord-Brabant, Zeeland en Amsterdam gaan nog dit jaar spijkermatten inzetten om voortvluchtige overvallers tegen te houden. Dat bevestigt een politiewoordvoerder maandag.

“Het gaat niet om de spijkermatten die je weleens in actiefilms ziet, waarbij een band lek slaat en een auto drie keer over de kop vliegt om vervolgens tegen een boom te belanden”, zegt de woordvoerder. “Deze strips zorgen ervoor dat de banden langzaam leeglopen.”

Het idee is bij het korps Midden- en West-Brabant ontstaan als manier om overvallen verder terug te dringen. Alle politiewagens die doorgaans op straat rijden en kunnen reageren op een 112-melding worden met de strip uitgerust. “We hebben al toestemming gekregen van het ministerie van Binnenlandse Zaken.”

Een team heeft contact met een Amerikaans bedrijf dat de strips levert en bekijkt welke versie het meest geschikt is. Ze moeten halverwege het jaar in gebruik worden genomen.

In oktober kwam op de A2 een 35-jarige Maastrichtenaar om toen voortvluchtige benzinedieven met fatale gevolgen op een door de politie veroorzaakte file reden. Daarna werd gewezen op rapporten die de werkgroep Roadblock in 1996 en 1998 naar de Raad van Hoofdcommissarissen had gestuurd.

Het gebruik van een filefuik werd in die rapporten al afgeraden. De groep concludeerde dat de politie beter andere middelen, zoals spijkermatten, kan inzetten. De proef staat volgens de woordvoerder echter los van het incident in oktober.

09 januari 2012, 14:20
©NOVUM