OM denkt verder te kunnen met mensensmokkelzaak

 

Het Openbaar Ministerie in Den Bosch heeft maandag in hoger beroep betoogd dat het wel ontvankelijk is in de mensensmokkelzaak Raptus. Volgens het OM zijn er geen aanknopingspunten die de eerder uitgesproken niet-ontvankelijkheid ondersteunen.

De rechtbank in Den Bosch verklaarde het OM in 2009 niet-ontvankelijk in de zaken tegen een vermeende criminele organisatie. Volgens de rechtbank had justitie vanwege een aantal fouten het recht verspeeld om de verdachten te vervolgen. Zo hadden twee officieren van justitie de rechtbank informatie over de organisatie verstrekt die niet beschikbaar bleek te zijn voor de verdediging. Het OM ging tegen die uitspraak in hoger beroep.

Volgens justitie kan de rechtbank het OM alleen niet-ontvankelijk verklaren als ‘ernstig inbreuk is gemaakt op de beginselen van een behoorlijke procesorde’. Volgens het OM is dat in de Raptus-zaken niet aan de orde. Het OM heeft bovendien maatregelen getroffen om de bezwaren van de rechtbank weg te nemen en misverstanden uit de wereld te helpen. Zo zijn stukken aan het strafdossier toegevoegd.

De Chinese bende zou zich hebben beziggehouden met mensensmokkel, handel in xtc, moord en afpersing. Er zijn elf verdachten in de al jaren lopende zaak.

Het gerechtshof doet over twee weken uitspraak. Als het hof het OM ontvankelijk verklaart, wordt de zaak opnieuw inhoudelijk behandeld door de rechtbank.

09 januari 2012, 14:25
©NOVUM