Plein halfvol bij onderwijsprotest

 

Op het Plein in Den Haag is maandagmiddag rond 12.30 uur de manifestatie tegen de onderwijsplannen van minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) van start gegaan. Op het protest zijn tussen de duizend en twaalfhonderd mensen afgekomen, schatte een politieagent ter plekke. Het Plein was om 13.00 uur ongeveer voor de helft gevuld.

De demonstranten werden toegesproken door politici van de oppositiepartijen die de actievoerders een hart onder de riem staken. Onder anderen Metin Çelik (PvdA), Boris van der Ham (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks) kregen het woord. Harm Beertema van gedoogpartij PVV liet via de organisatie weten dat hij verhinderd was.

De leraren verzetten zich tegen het verhogen van het aantal lesuren op middelbare scholen naar 1040. Ook wil het kabinet dat de zomervakantie van zeven naar zes weken gaat. De Tweede Kamer stemde al in met de voorstellen, maar de actievoerders hopen met hun protest de Eerste Kamer nog op andere gedachten te kunnen brengen. De senaat debatteert naar verwachting eind januari over de plannen.

De bijeenkomst op het Plein is een initiatief van onderwijsbond Leraren in Actie (LIA) en wordt gesteund door Abvakabo FNV. LIA biedt een brief met schoolschrift aan alle Eerste Kamerleden aan met het verzoek het wetsvoorstel weg te stemmen.

Maandag is de eerste dag van een driedaags protest tegen de verhoging van de urennorm. LIA wil ook dat leraren dinsdag en woensdag staken en zo de eerste drie dagen na de kerstvakantie niet aan de slag gaan. De Algemene Onderwijsbond houdt op 26 januari een manifestatie in Utrecht.

 

09 januari 2012, 14:10
©NOVUM