Bijna 32 duizend toeslagen verkeerd uitgekeerd

De Belastingdienst heeft deze week bijna 32 duizend toeslagen verkeerd uitgekeerd. In 28 duizend gevallen krijgen mensen te weinig uitgekeerd en in 3900 gevallen te veel. Degenen die te weinig kregen, hebben ook nog een terugvordering gehad waarin staat dat ze vijftienhonderd euro moeten terugbetalen. Dat komt door een menselijke fout, zegt een woordvoerder van de Belastingdienst.

Gemiddeld krijgen de ontvangers vijftienhonderd euro meer of minder dan de bedoeling is. Het gaat in alle gevallen om mensen die vorige maand een wijziging in hun privésituatie hebben doorgegeven. Het gaat dan om zaken als een adreswijziging, een scheiding of een huwelijk.


De fout geldt voor alle vier de toeslagen: huur, zorg, kinderopvang en het kindgebonden budget. Bij mensen die te weinig hebben gekregen, wordt de rest volgende week alsnog uitgekeerd. Zij hoeven niet op de terugvordering te reageren. Degenen die te veel hebben ontvangen, wordt gevraagd het verschil zo snel mogelijk terug te betalen. “Als ze dat niet doen, houden we het bedrag in op volgende toeslagen.” Alle ontvangers krijgen een brief met uitleg en excuses. Ook is de Kamer vrijdag in een brief geïnformeerd.

De woordvoerder erkent dat 32 duizend foute toeslagen veel is, maar benadrukt dat maandelijks 8,5 miljoen mensen toeslag krijgen. Maandelijks worden zo’n 270 duizend wijzigingen doorgegeven en komen tachtigduizend nieuwe aanvragen binnen.

2013-09-20 12:12