Rutte feliciteert Merkel

Hoewel de officiële uitslagen van de Duitse verkiezingen nog niet binnen zijn, heeft premier Mark Rutte (VVD) zijn ambtgenoot Angela Merkel zondagavond telefonisch gefeliciteerd met haar verkiezingsoverwinning. Merkel zei op televisie dat ze ernaar uitziet de komende vier jaar aan het hoofd van de regering te blijven staan.

“Ik zie uit naar de voortzetting van onze inzet voor de crisisaanpak in Europa en de meer dan uitstekende relatie tussen onze beide landen”, zei Rutte volgens zijn woordvoerder. “Ik heb de persoonlijke samenwerking met Angela Merkel zeer gewaardeerd.”


Bondskanselier Merkel en haar CDU/CSU boekten zondag met 42 procent van de stemmen een grote overwinning in de parlementsverkiezingen. Haar coalitie met de liberale FDP werd weliswaar weggestemd, maar in de Bondsdag behaalt de CDU/CSU mogelijk een absolute meerderheid. Merkel heeft in de formatie alle kaarten in eigen hand: alleen regeren, een grote coalitie met de SPD, maar ook een coalitie met de Groenen behoren tot de mogelijkheden.

“Dit is een superresultaat” zei Merkel. Zij beloofde ‘verantwoordelijk en zorgzaam’ met het geschonken vertrouwen om te gaan. Wel zei ze dat het nog te vroeg is om precies te zeggen hoe het verdergaat in het formatieproces. De officiële uitslagen worden in de loop van zondagnacht verwacht.

2013-09-22 22:38