Opvarenden schip Greenpeace twee maanden cel in

Twee opvarenden die tijdens acties tegen een olieboorplatform van Gazprom op een schip van Greenpeace zaten moeten twee maanden de cel in. Dat heeft de rechtbank in Moermansk bepaald, laat Greenpeace weten.

Justitie zou vrezen dat activisten van Greenpeace druk op de opvarenden uitoefenen als zij worden vrijgelaten. Ook zouden zij hun getuigenverklaringen dan kunnen afstemmen of het land kunnen ontvluchten. De twee die de langer vast zijn gezet zijn de Russische freelancefotograaf Denis Sinyakov en de Pool Roman Dolgov.

Alle dertig opvarenden van het schip, de Arctic Sunrise, worden donderdag voorgeleid. Onder hen zijn twee Nederlanders. De zaken worden door zes rechters in verschillende zalen afgehandeld.


De opvarenden komen uit achttien verschillende landen, waaronder Rusland. De Arctic Sunrise vaart onder Nederlandse vlag. Nederland heeft Rusland gevraagd het schip en de bemanning onmiddellijk vrij te laten.

Ook wil Nederland weten op welke grond de Russische kustwacht het schip vorige week heeft geënterd en op sleeptouw heeft genomen. Dat gebeurde volgens Greenpeace in internationale wateren, waar zo’n actie alleen tegen piraten mag worden ondernomen. Rusland heeft ondanks een gepasseerde deadline nog niet op de vragen van Nederland gereageerd, maar heeft wel aangegeven meer tijd nodig te hebben om alles uit te zoeken.

De Russische president Vladimir Poetin gaf woensdag aan dat het overduidelijk is dat het niet om piraten gaat, maar dat de kustwacht dat niet kon weten. Het is niet bekend op wat voor gronden de opvarenden nu langer worden vastgezet.

Greenpeace demonstreerde op de Pechora Zee, tussen Rusland en de Noordpool, tegen het olieboorplatform Prirazlomnoye, dat volgens de milieuorganisatie onveilig is. Toen activisten vanaf een rubberbootje het platform beklommen, werden zij aangehouden. Later werd het de Arctic Sunrise geënterd. Gazprom zei eerder deze maand dat het dit jaar wil beginnen met het oppompen van olie.

 

2013-09-26 13:07