Roemer wil algemene beschouwingen stoppen

SP-leider Emile Roemer heeft donderdagmiddag voorgesteld de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer af te breken. Volgens Roemer is het debat zinloos, omdat premier Mark Rutte (VVD) geen concrete toezeggingen doet en over alles nog moet overleggen.

“Het antwoord van de premier is steeds: er valt overal over te praten, maar verder kan hij niet gaan. Hij heeft nog geen enkel concreet punt kunnen maken”, zei Roemer. “Dit is gewoon zinloos, en het geeft ook direct het manco van het kabinet aan: het is krachteloos, je kunt helemaal niets, en bent gevangen in je eigen fuik.”


Roemer kreeg alleen steun van de PVV en de Partij voor de Dieren. Dezelfde drie partijen steunden woensdag al een motie van wantrouwen tegen het kabinet. “Dit debat heeft totaal geen zin”, beaamde PVV-leider Geert Wilders.

Ook bij andere oppositiepartijen was er onvrede over het uitblijven van concrete toezeggingen van Rutte. “We komen geen stap verder. We hebben nu drie grote onderwerpen gehad, en er zit volstrekt geen ruimte in”, zei D66-leider Alexander Pechtold.

Rutte zei onder meer dat er te praten is over het sociaal akkoord, maar dat het wel in stand moet blijven. Ook verklaarde Rutte te willen praten over de invulling van de zes miljard aan extra bezuinigingen, mits het totale bedrag hetzelfde blijft. Rutte wil ook praten over minder nivellering, maar wel moet er sprake blijven van een ‘evenwichtig inkomensbeeld’.

 

2013-09-26 15:15