Volgende week duidelijkheid voor Ibn Ghaldoun

Leerlingen van scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam krijgen volgende week uitsluitsel over hun toekomst. Dat meldt een woordvoerder van de vereniging van samenwerkende schoolbesturen in Rotterdam (Fokor) donderdag. Voorzitter van die vereniging Wim Littooij zei eerder deze maand al een nieuwe islamitische school op te willen zetten, nadat bekend werd dat staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) de geldkraan per 1 november dichtdraait.

In de plannen van de schoolbesturen gaat het niet om een doorstart van Ibn Ghaldoun, benadrukte Littooij eerder. Het gaat om een nieuw gebouw, nieuw materiaal en nieuwe vacatures voor personeel. Het plan slaagt volgens de voorzitter echter alleen als de nieuwe school, die na de herfstvakantie van start zou moeten gaan, voldoende leerlingen trekt.


Een alternatief is het verspreiden van de huidige leerlingen over , niet-islamitische scholen. Ibn Ghaldoun-bestuursvoorzitter Ayhan Tonca is daar echter op tegen. “Onze insteek is dat de leerlingen niet worden verspreid”, liet Tonca woensdag weten. Ook ontkent hij geruchten dat alle docenten inmiddels hun ontslag hebben gekregen. “Er is niemand ontslagen. Wij wachten de beslissing eerst af.”

Fokor verwachtte in eerste instantie de leerlingen van Ibn Ghaldoun deze week al uitsluitsel te kunnen geven. “Er zijn zo veel partijen die iets moeten vinden of toestemming moeten geven, dat het besluit toch pas volgende week valt”, aldus de woordvoerder van de schoolbesturen.

Staatssecretaris Dekker besloot op basis van onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs Ibn Ghaldoun te sluiten. Bij de school, die ruim zeshonderd leerlingen telt, werden eind mei 27 eindexamens uit een kluis gestolen. Daarnaast bleek uit onderzoek van de inspectie dat de onderwijskwaliteit al jaren ondermaats is en dat de school kampt met bestuurlijke en financiële problemen. De taalvaardigheid van leraren laat verder te wensen over en het merendeel van hen werkt onbevoegd.

Dekker noemde de situatie ‘uitermate zorgwekkend’. “De leerlingen verdienen beter onderwijs dan dat ze op dit moment krijgen”, schrijft hij. “Gelet op de veelheid van problemen waarmee de schoolleiding wordt geconfronteerd, zie ik geen toekomst meer voor de school.”

Elf leerlingen die worden verdacht van betrokkenheid bij de examendiefstal bij de islamitische scholengemeenschap, moeten 7 november voor de rechter verschijnen. Dan wordt een regiezitting gehouden. Van de elf verdachten, die worden verdacht van diefstal of heling, waren er acht eindexamenleerlingen van Ibn Ghaldoun.

Het onderzoek naar de grootschalige eindexamenfraude is nog in volle gang. Tot nu toe zijn in totaal 42 verdachten in beeld voor betrokkenheid bij de diefstal of het gebruikmaken van de gestolen examens. De rechtszaak moet begin januari van start gaan.

2013-09-26 16:10