Ombudsman: medische zorg asielzoekers moet beter

De overheid moet meer oog hebben voor de medische zorg van vreemdelingen in asielzoekerscentra, in detentie en op straat. Instanties denken te vaak aan de kosten en te weinig aan de mensen die medische hulp nodig hebben. Dat concludeert Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer in een donderdag verschenen rapport.

De ombudsman bood het rapport donderdag aan staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) aan. Brenninkmeijer constateert dat in asielzoekerscentra te vaak wordt uitgegaan van zelfredzaamheid van vreemdelingen.


Het zorgvervoer naar een ziekenhuis of huisarts moet beter worden geregeld, hetzelfde geldt voor de samenwerking tussen het gezondheidscentrum van asielzoekerscentra en het Centraal Orgaan Opvang asielzoekers.

Bij vreemdelingen die in detentie zitten, is er juist te weinig ruimte voor zelfredzaamheid. Na onder meer het incident met asielzoeker Aleksandr Dolmatov die zelfmoord pleegde in zijn cel, wordt ieder gezondheidsrisico’s nu vermeden, aldus Brenninkmeijer.

Hij adviseert Teeven onder meer zelfmedicatie als hoestdrank en paracetamol in de cel toe te staan en bij vervoer gedetineerde vreemdelingen alleen te boeien als dat nodig is. Verder zouden asielzoekers op straat een speciale zorgpas moeten krijgen waarmee ze makkelijk toegang krijgen tot medische zorg.

De ombudsman startte het onderzoek naar aanleiding van een klacht die een arts in februari indiende. Die constateerde dat in het tentenkamp in Ter Apel vorig jaar vreemdelingen tal van aandoeningen hadden en het langdurig moesten stellen zonder medische zorg.

 

2013-10-03 11:20