Nederland wacht uitkomst onderzoek diplomaat af

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wacht de uitkomst van het politieonderzoek af voordat het een volgende stap neemt in de kwestie rondom de opgepakte Russische diplomaat. Tot die tijd is er wat het ministerie betreft geen contact meer met de Russen over de zaak, zegt een woordvoerder woensdag.


Als blijkt dat de aanhouding van de diplomaat, Dmitri Borodin, in strijd was met het Verdrag van Wenen, dat de onschendbaarheid van diplomaten regelt, biedt Nederland zijn excuses aan. De Russische president Vladimir Poetin heeft daar al op aangedrongen.

Wat zich zaterdag heeft afgespeeld is nog altijd onduidelijk. De Telegraaf schreef woensdagochtend op basis van het proces-verbaal dat de 46-jarige Borodin amper op zijn benen kon staan van dronkenschap. Zijn kinderen werden verwaarloosd aangetroffen. Het huis was verder een grote puinhoop.

Buren hadden gezien hoe de man luid schreeuwend twee van zijn kinderen aan hun haren door het huis sleurde. De oudste zou bovendien herhaaldelijk zijn geslagen.

Het Meldpunt Kindermishandeling liet dinsdag al tegenover de NOS weten dat afgelopen weekeinde een melding is binnengekomen over het gezin van Borodin. Het meldpunt heeft aangegeven dat een onderzoek wordt ingesteld.

2013-10-09 10:38