Categories Nieuws Artikelen

Pleegmoeder opvanghuis vervolgd voor mishandeling

Een voormalige pleegmoeder van een opvanghuis in Nieuwleusen wordt vervolgd voor kindermishandeling. De 72-jarige vrouw wordt ervan verdacht jarenlang kinderen lichamelijk te hebben mishandeld, bevestigt het Openbaar Ministerie woensdag na berichtgeving van dagblad de Stentor.


Tussen 1984 en 2010 zouden in gezinshuis De Loot kinderen onder meer met stokken en mattenkloppers zijn geslagen, schreef de Stentor vorig jaar al. Ook moesten ze voor straf op de gang slapen, werden ze buiten in de kou gezet of onder een koude douche gezet. De kinderen werden soms ook vastgebonden aan stoelen en publiekelijk vernederd en getreiterd.

Justitie heeft ook een onderzoek ingesteld naar de gang van zaken in de zwaar christelijke gemeenschap De Terebint in de gemeente Staphorst, waar De Loot onder valt. De gemeenschap is volgens oud-bewoners en -medewerkers een sekte die bewoners volledig afhankelijk maakt. Ook daar zou sprake zijn geweest van mishandelingen.

Politie en justitie begonnen een onderzoek na een aangifte van een moeder van een van de kinderen. In de loop van het onderzoek kwamen meer meldingen binnen. Ook de William Schrikker Groep, een instelling voor jeugdbescherming, jeugdreclassering en pleegzorg, die kinderen in het huis plaatste, deed aangifte. Wanneer de zaak dient is nog niet bekend.

2013-10-09 11:16