Dijsselbloem verbaasd over opstappen GroenLinks

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) is verbaasd dat GroenLinks niet meer meedoet aan de begrotingsonderhandelingen. “We waren nog volop in gesprek op alle punten”, zei Dijsselbloem woensdag in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

Volgens Dijsselbloem is niet aan GroenLinks en de overige oppositiepartijen gevraagd de zes miljard euro aan extra bezuinigingen te onderschrijven. “Dat is geen voorwaarde.


Het kabinet is ervan overtuigd dat we het moeten doen, maar GroenLinks is nooit gevraagd dat te accepteren.”

Dijsselbloem zegt verder dat de belangrijke punten van GroenLinks, vergroening en koopkrachtcorrectie, ‘er echt goed in zaten’. “Maar natuurlijk krijgt niemand voor honderd procent zijn zin als je met zes partijen praat.” Dat er volgens Van Ojik te weinig gebeurt aan ‘eerlijk delen’, noemt Dijsselbloem een ‘heel verbazingwekkende uitspraak’.

Van Ojik maakte woensdag aan het begin van de middag bekend dat GroenLinks niet langer wil deelnemen aan de onderhandelingen met het kabinet en D66, ChristenUnie en SGP. Hij zei er geen vertrouwen meer in te hebben dat er een akkoord komt dat GroenLinks kan steunen.

2013-10-09 13:39