Excuses Nederland aan Rusland in diplomatenkwestie

Nederland biedt zijn excuses aan voor het schenden van het Verdrag van Wenen aan Rusland. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag bekendgemaakt na onderzoek van de politie over de arrestatie van een Russische diplomaat in Den Haag.

“Op basis van de informatie van de politie komt minister Timmermans tot de conclusie dat met de aanhouding en detentie van een Russische diplomaat, die volledige immuniteit en onschendbaarheid geniet, het Verdrag van Wenen is geschonden”, laat een woordvoerder weten.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft overigens wel persoonlijk begrip voor het optreden van de betrokken agenten. Volgens hem hebben ze gehandeld vanuit hun professionele verantwoordelijkheid voor een situatie die zij na een melding aantroffen.

Nederland en Rusland blijven in gesprek over de verdere afwikkeling van de kwestie, aldus het ministerie.

2013-10-09 15:30