Dekker akkoord met mediaplannen oppositie

Staatssecretaris van Cultuur Sander Dekker (VVD) kan zich vinden in de aanpassing van zijn mediaplannen door D66, ChristenUnie en SGP.


Zij willen dat van de vijftig miljoen euro die minder wordt bezuinigd op de publieke omroep acht miljoen ten bate van de regionale omroepen komt.

De overige 42 miljoen die minder wordt bezuinigd is voor de landelijke publieke omroep, maar daarvan moet 16,6 miljoen worden gereserveerd voor het Mediafonds, dat daarmee drama en documentaires financiert.

Het kabinet wilde eigenlijk honderd miljoen euro bezuinigen op de publieke omroep. Dit bedrag kwam boven op de tweehonderd miljoen die al was weggesneden. In het vrijdag gesloten begrotingsakkoord is afgesproken dat in 2014 vijftig miljoen euro minder wordt bezuinigd.

Dekker benadrukte donderdag wel dat er nog genoeg moet gebeuren bij de publieke omroep. Hij hamerde opnieuw op een ‘compacter bestel’ waarbij minder geld naar de organisatie en meer naar het maken van programma’s gaat. Ook wil hij dat de programma’s meer onderscheidend worden.

2013-10-17 17:20