Joran van der Sloot bekent schuld

Joran van der Sloot heeft woensdag voor een Peruaanse rechtbank verklaard Stephany Flores te hebben vermoord en haar later te hebben beroofd. Hiermee heeft hij ingestemd met de aanklacht van justitie, die dertig jaar cel tegen hem eist.

Omdat Van der Sloot heeft bekend, komt hij in aanmerking voor strafvermindering. Hoe hoog deze aftrek is, is aan de drie vrouwelijke rechters die de zaak behandelen. De aftrek kan beperkt zijn als de rechters de nadruk leggen op de ‘wrede’ manier waarop Flores is omgebracht, zoals in de aanklacht staat. De rechters hebben echter ook de mogelijkheid vele jaren van de straf af te halen.

De Peruaanse wet schrijft voor dat als een verdachte aan het begin van het proces bekent, de rechters binnen 48 uur met een vonnis moeten komen. Van der Sloot zinspeelde vrijdag op de eerste zittingsdag al op een bekentenis. Alleen zei hij toen het niet eens te zijn met bepaalde belastende details uit de aanklacht. Deze heeft hij nu toch geaccepteerd.

11 januari 2012, 16:58
©NOVUM