Ombudsman: Nederlandse politiek is racistisch

Het politieke klimaat van Nederland is discriminatoir. Dat heeft de nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer gezegd in het tv-programma Buitenhof. “Het zou de Nederlandse regering sieren als een antidiscriminatiecampagne wordt gestart”, aldus Brenninkmeijer.

Als voorbeeld van racisme noemde de nationale ombudsman het ‘Polenmeldpunt’ van de PVV, waarin Nederlanders werd verzocht overlastgevende Midden- en Oost-Europeanen aan te geven.


Hij laakte de houding van premier Mark Rutte (VVD) die vond dat het meldpunt niet onder zijn verantwoordelijkheid viel.

Een ander probleem is volgens Brenninkmeijer de manier waarop de politie omgaat met etnische minderheden. “Iemand met een kleur daar kun je op los timmeren, dat is een mentaliteit die steeds verder doordringt omdat we niet reflecteren”, aldus de Ombudsman. “De politieke houding is, dat dat moet kunnen.”

Brenninkmeijer onderschrijft de zorg van de Raad van Europa dat de aanpak van discriminatie in Nederland ondermaats is en moet worden aangepakt. Op de vraag wat er mis is, antwoordde Brenninkmeijer dat Nederlanders ‘nogal bot en direct’ zijn. “We verliezen de nuance uit het oog. Het cabaret is hard, de politiek is hard.”

2013-10-21 11:31