Nederlandse correspondent op zwarte lijst Turkije

NOS en NRC-correspondent in Turkije Bram Vermeulen staat op een zwarte lijst in Turkije. Hij wordt als ‘veiligheidsprobleem’ beschouwd, maar Turkije weigert te zeggen waarom. Dat melden zijn werkgevers NOS en NRC maandagmiddag. Vermeulen wil nu via de rechter uitvinden waarom hij wordt tegengewerkt.


 

Vermeulen zou sinds begin dit jaar gedwarsboomd worden, maanden voordat in mei de protesten tegen de Turkse regering uitbraken. Ook de grenspolitie zou hem geregeld aanhouden, waarbij hij krijgt te horen dat hij is aangemerkt als ongewenst persoon. Nadat hij probeerde uit te zoeken wat er aan de hand is, dreigden de autoriteiten hem het land uit te zetten. Ook na tussenkomst van het ministerie van Buitenlandse Zaken bleef tekst en uitleg uit.

Vermeulen beschikt over een geldige verblijfsvergunning en perskaart, die eind dit jaar aflopen. De autoriteiten hebben nu aangegeven hem na 1 januari geen toegang tot het land te verschaffen zolang zijn naam nog op de zwarte lijst staat.

De verslaggever besloot overigens los van de zaak al om aan het einde van het jaar te stoppen als correspondent in Turkije. Hij keert terug naar Zuid-Afrika.

2013-10-21 13:31